V Portorožu se bo zbralo rekordno število 725 strelcev

Ob proslavljanju častitljivega, 60 – letnega, jubileja Strelskega društva Portorož, ki ga v svojem grbu krasi prepoznavna rdeča vrtnica, bo domače društvo med 13. – 15. aprilom, v športni dvorani Lucija pri Portorožu, organiziralo 21. državno prvenstvo v streljanju z zračnim orožjem za vse starostne kategorije. Organizator tekmovanja bo, v sodelovanju s Strelsko zvezo Slovenije, udeležencem prvenstva (prijavilo se je rekordno število 725 strelcev) zagotovil visoko kvaliteto tekmovanja, saj se bo prvenstvo odvijalo na najmodernejšem 64 steznem elektronsko opremljenem montažnem strelišču Sius Ascor. Gre za identično opremo, kot se uporablja na vseh velikih tekmovanjih po svetu in tudi na OI.

V soboto, ko bo na strelno linijo stopilo 320 strelcev, bomo lahko spremljali tekmovanja najbolj izkušenih strelcev s standardno zračno puško in pištolo, in sicer članov in članic ter mladincev in mladink. Prvenstvo se bo odvijalo na dveh ločenih streliščih, v večji veliki in manjši montažni dvorani, kjer bodo kvalifikacijska tekmovanja potekala v šestih skupinah, z začetkom ob 8.00 uri in koncem ob 19.30 uri. Najbolj zanimiv del prvenstva pa bodo za vse obiskovalce (prost vstop!) in udeležence prvenstva prav gotovo popoldanski finalni nastopi (8 sklepnih obračunov), ki se bodo začeli ob 13.45. Že ob 16.30 pa bomo lahko spremljali finale najboljše osmerice posameznikov iz najštevilčnejše kategorije članov s puško (konkurenca 103 tekmovalcev), kjer se bo za visoko uvrstitev potegoval tudi najboljši slovenski strelec Rajmond Debevec. Na prvenstvu bo nastopila tudi druga slovenska olimpijka za London 2012, to je Živa Dvoršak, ki se bo gledalcem v finalu predstavila ob 15.30 uri. Za napet zaključek prvega dne tekmovanja pa bodo, z zadnjim finalom, ki se začne ob 19.45 uri, poskrbeli še najboljši strelci s pištolo.

Drugi dan prvenstva, v nedeljo, se bodo ljubiteljem strelskega športa predstavile še vse mlajše kategorije strelcev, kadeti in kadetinje s standardno puško in pištolo ter najmlajši strelci pionirji, pionirke, mlajši pionirji, mlajše pionirke, cicibani in cicibanke, s serijsko zračno puško. Število najmlajših strelcev, ki šele spoznavajo zakonitosti strelskega športa na največjem domačem tekmovalnem prizorišču, in s tem povezana popularnost panoge raste iz leta v leto, v nedeljo pa bo tako tekmovalo kar 405 strelcev.

 

Najboljši slovenski strelci z zračnim orožjem, med favoriti za posamične naslove državnih prvakov bosta tudi ormoški strelec Jan Šumak in ptujska strelka Majda Raušl, vabijo zainteresirane ta konec tedna na ogled zanimivih strelskih tekmovanj v Portorož

 

 

Iz naše regije bo na vrhuncu domače sezone z zračnim orožjem največ tekmovalcev, s 18 strelci, zastopalo SD I.pohorski bataljon Ruše, na drugem mestu jim po številčnosti sledijo strelci SK Ptuj, s 16 udeleženci, na tretjem mestu z 11 udeleženci sledijo SD Elektro Maribor, SD Impol Slovenska Bistrica in SD Kidričevo, nato z 8 udeleženci sledi SD Juršinci, 6 udeležencev bo tekmovalo iz SD FLV Hotinja vas, SD Velka in Trnovska vas bosta imeli 3 predstavnike ter SD Vitomarci z 1 tekmovalcem. V lanskem letu so strelci iz našega konca osvojili kar nekaj odličij. Lahko številčni nabor odličij letos še presežejo? Vodje njihovih ekip in trenerji zagotavljajo, da so treningi v zadnjem obdobju potekali zelo intenzivno in da strelci dobro razpoloženi in pripravljeni komaj čakajo na nove športne izzive.

Po lanskoletni uspešni izvedbi premiernega velikega DP v streljanju z zračnim orožjem – Kidričevo 2011, kjer je tekmovalo prav tako rekordnih 692 strelcev, bo slovenski strelski šport na domačih tleh postregel z novim presežkom dobre organiziranosti, ki mu bodo prav gotovo sledili tudi odlični rezultati najboljših slovenskih strelcev.

Simeon Gönc 

Joomla templates by a4joomla